ESSIE'S

Scandinavian style, life & traveling

Social Media Icons

slide code

Photo

Essi

A 26 year old "Chloé girl" from Finland. This is a place, where like to get my hands dirty in creative stuffs. Essie’s is shaping up to be my personal style and fashion journey, where I am having the most amazing time, meeting new people, experiencing things and collaborating with brands that I love and respect. Hope you like my blog and don't forget to subscribe or follow me on Bloglovin!

welcome to my blog

social media icons 2

Follow

category 1

My style

category 2

everything nice

category 4

places I've been

never miss any of my posts

FRANCE VS FINLANDOlen asunut Marseillessa kohta neljä viikkoa ja näiden ensimmäisten viikkojen aikana on tullut koettua kaikennäköistä. Enimmäkseen positiivista mutta myös muutamia vähän hassujakin juttuja. Tästä syystä ajattelin listata muutamia eroavaisuuksia Suomen ja Ranskan (Marseillen) välille. 

Sääolosuhteet Valoa ja aurinkoa riittää täällä Marseillessa eikä lumesta ole tietoakaan. Tämä on ollut erittäin iso plussa kesää rakastavalle ihmiselle :)

Ranskalaiset ovat avoimempia Ihmiset saattavat ihan muuten vain tulla juttelemaan ilman mitään syytä. Tästä saatiin aluksi melkoisia sydämentykytyksiä, eihän Suomessa kukaan tule juttelemaan tuntemattomalle ihmiselle ellei ole pakko.

Julkisissa kulkuvälineissä seistään ovien edessä eikä väistetä Käytämme metroa lähes päivittäin ja tämä asia on pistänyt kyllä aika pahasti silmään. Ihmiset jäävät seisomaan vaunun käytävälle ovien läheisyyteen ja siitähän ei muuten sitten liikuta mihinkään vaikka olisi paljon ihmisiä pyrkimässä ulos ovista. Vasta sitten kun sanoo ääneen Pardon tai excuse moi, he tajuavat väistää.

Ranskalaiset ovat aina myöhässä Eräs naureskelun aihe meillä täällä on viime aikoina ollut se, että ranskalaisia saa aina odottaa. Mikään ei myöskään mene niinkuin Strömsössä, vaan jahkaillaan ja neuvotellaan asioista pitkän aikaa, ennen kuin otetaan homma haltuun. Etenkin meidän Pohjoismaalaiselle porukalle tämä seikka on ollut hyvin silmiinpistävää ja naureskelimmekin, että tämän kevään jälkeen voimme ainakin sanoa olevamme Masters of waiting :D

Asunnoissa ei ole lainkaan eteistä Eteinen ja naulakko puuttuvat asunnoista kokonaan, tai ainakin niistä missä me olemme käyneet. Olohuone tai ruokasali alkaa suoraan ulko-ovelta. Meidän naulakon virkaa toimittaa tällä hetkellä tuoli.

Ranskalaiset tiskaavat astioita sienellä Tiskiharjoista ei ole tietoakaan. Löysin onneksi jostain supermarketista tiskiharjaa muistuttavan harjan, sienellä tiskaus ei nimittäin ole kovinkaan hygienistä. Onneksi meillä on myös tiskikone.

Viiniä voi ostaa ruokakaupasta Milloin vain, mikäli kauppa on auki. Suosikkiviinimme löytyy Lidlin valikoimasta ja pullollinen valkoviiniä veloittaa kukkaroamme 1,99 verran. Viiniä saa myös pillimehun tapaisissa tetroissa. Kätevä lisä piknikille. Papereita ei myöskään tarkisteta yhtään missään.

Baariin mennään aikasintaan kello 1 Paikalliset suuntaavat baariin vasta keskiyön jälkeen ja poistuvat aamulla noin viiden maissa. 

Englantia ei puhuta juuri lainkaan Edes parikymppiset nuoret eivät osaa kunnolla englantia. Tästä olemme hyvin yllättyneitä, mutta ei mikään ihme kun suurin osa TV-sarjoista ja elokuvista on dubattu ranskaksi. Englantia puhutaan vain kouluissa.

Ei take away-kulttuuria Kahvi nautitaan kahviloissa paikan päällä ja jos yrität kysyä kahvia mukaan, saat sen muovimukissa. Täällä suositaan enimmäkseen erikoiskahveja kuten espressoja sekä maitokahveja. Pannukahvia ei juo kukaan.

Ruokakulttuuri Valkoista leipää ja pastaa, ei puuroa. Muutaman viikon empiirisen tutkimuksen tuloksena olemme onnistuneet kuitenkin löytämään kaupat, joista voimme ostaa muun muassa edellä mainittuja ruokia (Jes!). Oma ruokavalioni kun ei kestä oikein "vaaleita" viljoja, on ollut helpotus löytää tummaa pastaa, halvallakin vielä! Toinen asia, mikä tuli meille ihan yllätyksenä oli ruokakauppojen liha/kalavalikoima. Erittäin ankeita pakkauksia super kalliilla hinnalla. Sen tiesin että leivät ostetaan usein boulangeriesta, mutta että lihatkin.

Matkustelu naapurimaihin on halpaa Kiitokset tästä Ryan Airille! Italiaan pääsee esimerkiksi 16 euroa/ suunta ja Marokon meno-paluu- lipuista maksoimme 130 euroa. Barcelonaan pääsee puolestaan halvimmillaan 19 eurolla. 

Liikenne Liikenne on aika paljon hurjempaa kuin Sääntö-Suomessa, eikä esimerkiksi turvaväleistä ole tietoakaan. Melko monissa autoissa näkeekin erikokoisia kolhuja, osa niistä porskuttaa eteenpäin vaikka lunarikunnossa!

Rakkaus Ranskalaiset miehet näkevät huomattavasti enemmän vaivaa naisten takia. He osoittavat avoimesti, mikäli nainen on heidän mielestään kaunis esimerkiksi. Tähän mennessä meidän tyttöjen kesken on tullut koettua jos minkälaisia rakkauden tunnustuksia aina auton takapenkiltä asti. Pariskunnat osoittavat myöskin toisilleen paljon avoimemmin rakkauttaan. Aikamoisia kielimoukareita on tullut todistettua julkisilla paikoilla.

Roskat viedään kadulla sijaitseviin isoihin laareihin Jokaisella "taloyhtiöllä" ei siis ole omaa roskista, vaan pikemminkin jokaisella korttelilla on oma keräyspiste. Pulloja ei lajitella, eikä oikeastaan yhtään mitään.

Erilaiset osoitteet Osoitteista ei käy lainkaan ilmi asunnon numero. Ainoastaan talon numero, esimerkiksi 10 rue de Rome. Postit lajitellaan postilokeroihin sukunimen perusteella.


Tässä oli muutamia fun facteja! Hyvin täällä menee kaiken kaikkiaan ja tykästyn joka päivä enemmän ja enemmän tähän kaupunkiin. Tiistaina on meillä muutto edessä kun siirretään kimpsut sekä kampsut muutaman korttelin päähän. Pojat on tietenkin nakitettu muuttoavuksi (bissepalkalla), jotta saadaan homma hoidettua mahdollisimman sujuvasti. Uudessa asunnossa ollaan sitten koko loppuaika :)


// We've been living in Marseille for 4 weeks now! Time flies when you have fun :) I've listed few things here, that are different in Finland than in France.

Weather is so much better in here!

People are more friendly.

Traffic is crazy. Much crazier than in Finland, drivers drive much faster.

Love Men show their emotions more openly. Guys stop their vespas and call girls beautiful.

Traveling is cheap! You can go to e.g. Italy for 17 euro. That's awesome ;)


On Tuesday we are moving to our new place, which is only few blocks away. Boys are going to help us so let's hope we can do it easily.


Follow me on Instagram / on Facebook 

Comments

Follow me on instagram